top of page
Skjermbilde 2022-09-28 kl. 12.35.40.png
Bilde Andreas Smith-Erichsen.jpeg

Andreas Smith-Erichsen,

Destinasjonssjef for Skistar Hemsedal

Hemsedal. Alltid videre, opp og frem.

Har du hatt alpinstøvler på beina mer enn fem ganger, har du sannsynligvis hørt om Skistar. Spesialister på alt innen skisport i Norge og Sverige, med virksomheter som strekker seg fra sportsbutikker til formidling av overnatting og eiendoms-utvikling.

For ikke å glemme den eldste juvelen i kronen – drift av alpinanlegg. Andreas Smith-Erichsen er destinasjonssjef for Skistar Hemsedal, og snakker villig vekk om hvorfor Hemsedal er stedet å reise til når du vil oppleve et Norsk skianlegg i spitzenklasse.

 

Og hvorfor Fjellnest All In – som Skistar eier en del av – blir et fint tilskudd til bygda.

Skjermbilde 2022-09-28 kl. 12.37.09.png

Du kan vanskelig bli tettere knyttet opp mot drift av et vintersportssted enn Andreas.

Han fikk det bokstavelig inn med morsmelken – oldemoren begynte å leie ut husvære til skiturister på Skeikampen, og virksomheten ble en del av slektsarven i fire generasjoner. Andreas ble sannsynligvis involvert i familiebedriften dagen etter at han lærte å gå, og deltok aktivt inntil den ble solgt i 2000. Han jobbet for den nye eieren i tre år, da var tiden inne til å se seg om etter ny snø å sette spor i. Valget ble Hemsedal, og han har aldri sett seg tilbake.

 

Når et skianlegg kan skryte av åtte meter snø, bety

«Den første bakken i Hemsedal ble åpnet i 1961», sier han. «Siden har lokale – og etter hvert nordiske – krefter jobbet iherdig med å utvikle stedet, på alle måter.

 

Som skidestinasjon er Hemsedal bortimot uovertruffen.

det samtidig at de har mye ruskevær. Vi har tradisjonelt halvannen til to meter, nok til at forholdene blir supre både on and off pist, og fremdeles nok av soldager. Pudder og knallblå himmel. En klassisk Hemsedalskombo».

 

Produksjon av kunstsnø har i løpet av noen tiår gått fra å være en backupløsning til en viktig del av driften til norske alpinanlegg. Det sikrer en tidlig oppstart, og sørger for en lang og stabil sesong.

Alt dette positive til tross – kan ordene «snøkanoner» og «bærekraft» operere i samme setning?

Ifølge Andreas er dette helt uproblematisk i Hemsedal.

«Beliggenheten til anlegget i Hemsedal er perfekt for snøproduksjon», forteller Andreas. Utviklingen vi har opplevd i produksjonskapasitet er enorm, da jeg kom dit i 2003 hadde vi 8000 liter i timen ved åtte minusgrader. Nå har vi 30 000 liter ved fire minusgrader. For at vi skal tilby gjestene våre

kvaliteten vi ønsker, har dette enormt mye å si. Kunstsnø er tyngre, mer kompakt og mer slitesterkt enn vanlig snø, snøkvaliteten blir bedre, og stubber og stein kan dekkes mer effektivt. Dette gjør bakkene tryggere. Produksjonen vår er også svært energieffektiv, mye av vannet vi bruker henter vi høyt oppe i fjellet, der renner ned til uten hjelp fra pumpe. Resten henter vi fra elva, og all strømmen vi bruker er enten fra vann eller vind. Fornybar energi på alle kanter.

For oss i Skistar er fokus på bærekraft essensielt, vi jobber målrettet mot klimamålene definert av Parisavtalen. Vi har en dyptgående lidenskap for snø og ski, hver tiendedels grad er viktig. Vi ønsker hvite vintere. Hele organisasjonen vår jobber mot det grønne skiftet, vi har for eksempel ikke fylt på én eneste liter på noen av kjøretøyene våre siden oktober i fjor. Alt fra biler til tråkkemaskiner. De går på ren biodiesel».

 

Destinasjonssjef Smith-Erichsen er en travel mann, vinteren venter rett rundt hjørnet. Løyper skal preppes og senger res opp. Før vi gir oss forteller Andreas om Fjellnest og hvorfor dette stedet passer inn i fremtidens Hemsedal.

 

«I tillegg til drift av anlegg er hovedfokuset til Skistar overnattingstilbud. Vi ønsker at det skal sove noen i sengene våre syv dager i uka. Det er dette som skaper vitalitet og energi i et lite vintersportssted. Så når vi bestemmer oss for å utvikle leiligheter, må de ha spesielle kvaliteter. I Fjellnest handler dette om beliggenheten ¬– du blir bokstavelig talt boende midt i smørøyet. Alt er innen gåavstand. Og få ting er mer bærekraftig enn å bruke beina».

Skjermbilde 2022-09-28 kl. 12.39.04.png

Bo midt i smørøyet

Alt er innen gåavstand.

Og få ting er mer bærekraftig enn å bruke beina

For Skistar skulle bli med å utvikle leiligheter, måtte de ha spesielle kvaliteter. I Fjellnest handler dette om beliggenheten ¬– du blir bokstavelig talt boende midt i smørøyet.

bottom of page